Deze editie zijn o.a. te gast:
Marjan Slob – filosofe, als Denker des Vaderlands onderzoekt Marjan samen met anderen het motto ‘Ruim Denken’. Ze duikt onder andere in de ruimtelijke ordening en onderzoekt de strijd om de fysieke ruimte, hoe wensen en ambities elkaar in de weg zitten. Als er niet voldoende ruimte is, hoe geven we ons land dan vorm? Wat dan te denken en te doen? Het vraagt om moed en gedurfde keuzes van de politiek en ontwerpers die oplossingen ontwerpen.
Rob van Steen directeur van Schouwburg Concertzaal Tilburg. Het Stadsforum begint steeds meer vorm te krijgen. Wat is straks de betekenis van dit plein voor stad? En: welke ingrepen aan het plein gaan nog plaats vinden? Rob van Steen is druk bezig van de Schouwburg een (uitnodigend) gebouw aan het plein te maken. Onder andere door, samen met architect Jo Coenen, een nieuwe entree te maken en een stadscafé te realiseren. Hoe kan het nieuwe Stadsforum volgens Van Steen straks een levendig plein worden en een echte bestemming?
Sanne van Haasteren is architect en studeerde in juni 2022 af aan Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw met het project Home Town. Hiermee is ze genomineerd voor Archiprix 2023. Iedereen kan zomaar op straat komen te staan, terwijl iedereen recht heeft op onderdak. Met HomeTown laat Sanne zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om woonruimte te scheppen in de stad. Hoe? Door geschikte ‘karkassen’ om te bouwen.
Wethouder Bas van der Pol is aanwezig om de eerste uitgave van de vernieuwde publicatie Verdieping in ontvangst te nemen. In deze editie van Verdieping gaan we vanuit verschillende perspectieven in op: Omgevingskwaliteit, voor wie?
Claudia den Boer fotografe en woonachtig in Tilburg maakte in opdracht van CAST voor onze nieuwe publicatie Verdieping een beeldessay Thuis in de straat? Een serie die prikkelt na te denken over Tilburg als woonomgeving. Wat definieert kwaliteit, maar misschien nog meer; wie definieert kwaliteit? Is een gevoel van ‘thuis’ hetzelfde als ‘woon- en leefkwaliteit’? Kun je je thuis voelen op een ‘lelijke’ plek? Is een kwalitatieve plek een garantie voor een gevoel van thuis? En hoe machtig of onmachtig is de architectuur in deze?
Hilde Blank directeur van BVR Adviseurs, stedenbouwkundige en voormalig stadsbouwmeester Leiden. Vanuit BVR werkt ze aan complexe ruimtelijke vraagstukken en ontwerpt ze toekomstgerichte gebiedperspectieven voor Nederlandse steden. Volgens haar moet de overheid weer áctiveren i.p.v. faciliteren in het ruimtelijke domein. Maar hoe doe je dat? En waarom willen veel steden weer een stadsbouwmeester?
De Piushaven bestaat 100 jaar en is inmiddels een gewilde woonwijk geworden.
Tourtje Tilburg met Tim loopt samen met Riek Bakker door de Piushaven. Hoe kijkt zij als supervisor gebiedsontwikkeling van de Piushaven terug op de veranderingen en de vele nieuwe projecten waar zij mede aan heeft bijgedragen? En moet de tweede arm van de Piushaven weer uitgegraven worden?
Ook hebben we weer een vlog van Straatpraat en Martijn Neggers sluit de avond weer scherp af.