De gemeente Tilburg gaat haar hoogbouwbeleid actualiseren en gaat daarover graag met haar inwoners, ondernemers en partners in gesprek. Tilburg zal de komende jaren verder groeien. Voor 2040 moet Tilburg ruim 25.000 nieuwe woningen toevoegen, voornamelijk binnen bestaand stedelijk gebied. Daarvoor moet de stad verdichten. Met verdichting kun je een stedelijke omgeving creëren met voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer, op loop- of fietsafstand. Hoogbouw is een van de middelen waarmee dat kan. Tijdens dit stadsgesprek willen we van gedachten wisselen over waar en hoe dat het beste kan.
Marc Olthuis (stedenbouwkundige gemeente Tilburg) neemt ons deze avond mee in de geschiedenis van het Tilburgse hoogbouwbouwbeleid, en de vragen en dilemma’s voor het te actualiseren beleid. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over de kansen en aandachtspunten voor hoogbouw in Tilburg.
Adriaan Mout (architect en partner van LEVS architecten) deelt zijn visie op goede hoogbouw. Hoe je met hoogbouw kunt bijdragen aan een duurzame inclusieve stadsontwikkeling. Door het creëren van verticale buurten, zorgen voor sociale cohesie en aandacht voor natuurinclusieve architectuur.
Hoogbouw gaat niet alleen over hoge torens, maar over hoger bouwen ten opzichte van het bestaande gebied. Daarbij komen in ieder geval de volgende vragen aan de orde: Hoe kan hoogbouw kwaliteit toevoegen aan de leefomgeving? Wanneer kunnen we spreken van goede hoogbouw? Welke vormen van hoogbouw zijn er en wat is passend voor Tilburg? Welke (mix van) functies zijn passend in hoge gebouwen? Aan welke technische eisen moeten hoge gebouwen voldoen?
Actualiseren hoogbouwbeleid
De uitkomst van het stadsgesprek wordt als input meegenomen bij het opstellen van een begrijpelijke handleiding voor het realiseren van hoogbouw. Het doel van deze handleiding is om professionals, inwoners en gebruikers helderheid te geven over waar en hoe hoogbouw een bijdrage kan leveren aan de verdichting van de stad.
Aanmelden kan via deze link
foto: door Joris Buijs