Verrassende perspectieven van hoog niveau
CAST was op zoek naar toegankelijke, aanstekelijke frisse verbeeldingen van de ideale buurt en nieuwe energie in de wijk. Hier werd goed gehoor aan gegeven. 29 inzendingen van hoog niveau kwamen binnen uit diverse hoeken. Architecten, grafisch vormgevers, kunstenaars, fotograven, illustrators en studenten van diverse opleidingen in design, bouwkunde en stedenbouw (Fontys Hogeschool voor de Kunsten, BUas, HAS, KW1C, Academie Artemis, Hogeschool Utrecht en Rotterdam) hebben posters ingezonden. De ontwerpen gaven verrassende perspectieven, een andere kijk, utopisch, abstract, confronterend en activerend.
Jury oordeel
De inzendingen werden beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit Esmah Lahlah (wethouder Mondiale Bewustwording Tilburg), Ben Smit (Marketing Tilburg), Lex Hildenbrant (architect), Carlijn Kingma (cartograaf denkwerelden) en Claudia Aarts – van der Harst (programmacoördinator CAST). De ontwerpen werden beoordeeld op de mate van activering, esthetisch aantrekkelijk, prikkelend en verrassend, origineel. Bij de keuze van de drie winnaars is tevens gekeken naar de herkenbaarheid voor de Tilburger. Belangrijk is dat de posters nieuwsgierig maken en aanzetten tot positieve energie, duurzame betrokkenheid en actie voor de ontwikkeling van je buurt.
Drie winnaars
De drie winnaars zijn:
- Ellamira Kluit, 23 jaar, studente Ruimtelijke Ontwikkeling Hogeschool Rotterdam
- Wout Peeters, 21 jaar, Student ArtCode Tilburg aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten
- Ruben Topia, 27 jaar, werkzaam in Tilburg als illustrator, art director en autonoom kunstenaar
De winnaars ontvangen voor hun ontwerp een prijs van €500,-. De drie winnende posters worden middels een intensieve campagne verspreid via de (online) kanalen van CAST én Marketing Tilburg. Daarnaast zullen de posters in de straten van Tilburg te zien zijn om bewoners te inspireren. Deze postercampagne zal 4 maart van start gaan en het startschot zijn van de inhoudelijke programmalijn Stad vol Energie, waarmee CAST in 2021 actief aan de slag gaat.
CASTatelier Stad vol Energie
De Ideale Buurt Maken We Samen. Hoe ziet nieuwe energie in de wijk eruit? Wat is de kracht bij mensen? Hoe wil je dat jouw buurt eruit ziet? Hoe kan de energietransitie bijdragen aan vernieuwing in de wijk? De komende jaren zullen in heel Nederland grootschalige verbouwingen plaats gaan vinden om hele wijken van het gas af te krijgen, huizen beter te isoleren en aan te sluiten op nieuwe vormen van energie. Deze grote verbouwing is tevens een grote kans om de kwaliteit van leven in bestaande wijken te versterken en verbeteren. Gedurende het hele jaar 2021 zal CAST diverse activiteiten organiseren rondom de woningopgave, duurzaamheid, vergroening, intensivering en wijkvernieuwing. De postercampagne heeft als doel om de drempel bij bewoners en ondernemers te verlagen, om onderlinge betrokkenheid te vergroten en om ruimtelijke opgaven aan sociale opgaven te verbinden. Hiervoor is bewustwording en een breed gesprek nodig. De posters zullen een visueel middel zijn om het brede publiek aan te kunnen spreken.
Ellamira Kluit - De route neemt de kijker mee naar het toekomstbeeld van mij, de ontwerper, maar daagt deze tegelijker tijd uit om zelf na te denken over de ideale buurt. Door het laagdrempelige ontwerp van de poster, met kenmerkende iconen uit de stad, wordt het nadenken over ruimtelijke en sociale opgaven voor bewoners en ondernemers begrijpelijk en tastbaar. Daarmee is de stap voor een breed gesprek over het toekomstbeeld van de gebruikers gezet.
Wout Peeters - Toen ik deze wedstrijd tegenkwam had ik meteen een vrolijke en speelse inzending in gedachte. Ik wil met mijn poster de samenkomst van mensen, natuur, groene energie en de stad laten zien, met een hoopvolle blik dat dit de norm wordt in de toekomst. Ik heb iconische silhouetten van de fabrieken en schoorstenen van Tilburg’s textiel tijd verwerkt in de typografie, zodat de poster ook een stukje Tilburg laat zien.
Ruben Topia - Van onder naar boven toont dit ontwerp de groene Piushaven waar je fruit kunt telen op een boot. Daarboven een groene wijk, met muurschildering uit de telefoonstraat. Er is een lokaal evenement aan de rechterkant. Links staan tipi tenten van de stadscamping. Glijbanen. Tuinen op daken en windenergie die de wind vangt linksboven. Zwembaden op het dak. De stadsheer met internationale vlaggen. Tilburg als ideale woonplek.