Voer voor voortdurende discussie
Op ’t Hoog vertelt dat er religieus erfgoed is in praktisch alle wijken. “De Sint-Theresiakerk is herbestemd tot woningen,” zegt Op ’t Hoog. Maar er is ook nog religieus vastgoed in gebruik. “Het klooster aan de Oude Dijk wonen nu nog zo’n 130 zusters. Dat maakt dit ook een gebouw waarbij er al over nieuwe functies nagedacht moet worden. Delen zijn ook al herbestemd voor zorg.”
Hij vertelt ook dat de kerk z’n stempel op de stad heeft gedrukt. “Het kerkelijke leven legdeeen enorm ruimtelijk beslag op Tilburg. Bij stadsuitbreidingen voor vijfduizend katholiekenhoorde een kerk, een pastorie, een peuterschool, jongens- en meisjesscholen, eenpatronaat, en ga zo maar door,” vertelt Op ’t Hoog. In één Tilburgse wijk staan ook al die gebouwen er nog, op gymzaal na staan alle gebouwen nog, maar wonder boven wonder is alleen het kerkgebouw zélf beschermd.
Een ander voorbeeld dat Op ’t Hoog aanhaalt is De Schans, een wijkje dat door puur toeval overeind gebleven. “In de jaren zestig, toen Stokhasselt en Heikant gebouwd werden, was De Schans te duur om te slopen. Dus toen is er omheen gebouwd. Dat heeft geresulteerd ineen pareltje. Het is altijd weer een verrassing als je richting Tilburg-Noord gaat. Het is een geweldige plek, met veel rijksmonumenten.”
En zo zijn er onvoorstelbaar veel van dat soort gebieden en gebouwen in Tilburg geweest, die helaas niet allemaal herbestemd konden worden. “Toen de kerk aan de Noordhoekring platging, heb ik handenwringend van plezier staan kijken naar de sloopkogel, omdat het geweldig mooi was. Je had destijds zo onvoorstelbaar veel kerken, dat eentje minder niet veel meer uitmaakte,” zegt Op ’t Hoog. Maar mensen gingen ook nadenken: “Moeten we wel zo snel afscheid nemen van de gebouwen?” Inmiddels is het grootste deel van de kerken beschermd als rijksmonument.
De gemeente stimuleert het hergebruik, zegt Op ’t Hoog. De gemeente wil het gesprek op gang brengen en faciliteert de herbestemming. Hij noemt meer voorbeelden. “Koningsoord in Berkel-Enschot was een lastige, omdat het daar jarenlang heeft geduurd voor we daar een goede functie in konden krijgen. De gemeenteraad heet toen een groot bedrag uitgetrokken om herbestemming aan te jagen,” zegt hij. “In de kapel is een theater ondergebracht, die grenst aan een bibliotheek. Maar die twee functies zijn niet altijd met elkaar te rijmen, dus denk goed na over de functies.”
Kerken zijn daarom niet geschikt om op elke manier te herbestemmen. “In de Heikese kerk gaan we echt geen woningen maken. Daar zijn heus andere functies denkbaar, maar die kerk is niet geschikt voor een woningbouwprogramma. Dat ligt niet voor de hand,” zegt Op ’t Hoog. “Je moet vaak voorzichtig zijn met de invulling,” geeft hij de aanwezigen mee.“Kom dus op tijd met ons praten. Ontwikkel naar eer en geweten.”
Soms is monumentenzorg ook omstreden. “Mensen die in fabrieken voor een hongerloontjemoesten werken en onderdrukt werden, vragen zich af waarom die oude fabriekspanden behouden moeten worden. En het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark predikt ongelijkheid,” zegt Op ’t Hoog. “Wat voor ons heel lang vanzelfsprekend is geweest,wordt nu met andere perspectieven bekeken. Monumenten zijn nog steeds een onderwerp van voortdurende discussie.”