Spelen met de stad
Een manier om betrokkenen echt te betrekken bij de stad, is spelenderwijs, weet Berry Kok van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen. Hij ontwikkelde samen met anderen een spel waarbij duidelijk wordt dat boven- en onderwereld flink met elkaar verweven zijn. Wie een boom op een bepaalde plek plaatst, moet zeker weten dat er geen leiding onder ligt, bijvoorbeeld. “Het was heel mooi dat mensen die dit spel speelden inzicht kregen in de problematiek,” vertelt Kok. “Als je klimaatadaptatie wil of een warmtenet in de straat, dan voel je welke problemen zich aandienen tussen gemeente en netbeheerders,” legt hij uit.
Na een kort filmpje over het spel is het de beurt aan landschapsontwerper Nout Sterk van Studio REDD. Hij werkt veel aan het inrichten van de openbare ruimte en was ook co-curator van de expositie die tot 20 november nog in de LocHal te zien is. “De expositie heet Stad=natuur en we hebben die expositie verdeeld in drie kamers. De eerste kamer gaat over gecultiveerde natuur. Daarin zien we bijvoorbeeld hoe we met een hele geconditioneerde kluit kunnenwerken om toch op een lichtgewichte manier daken te vergroenen,” vertelt Sterk.
“De tweede kamer gaat over hoe we natuur een canvas kunnen geven en hoe we de buitenruimte kunnen inrichten zodat microklimaten goed bediend worden. Daar is Urban Reef een goed voorbeeld van. De laatste kamer gaat over het vrijlaten van de natuur en over wat er gebeurt met de ruimte als we de regie loslaten. Als we bijvoorbeeld oevers ongemaaid laten of zaailingen laten staan,” zegt hij. “Het interessante van de tentoonstelling is de invloed van mensen op de groene omgeving. We kunnen zelf besluiten hoe intensief we om willen gaan met de natuur.”
Sterk presenteert ook nog enkele quick wins: plekken waar kansen liggen om te vergroenen. Hij haalt eerst de Willem II-passage aan. “Daar zit heel veel steen en beton. We kunnen daar bijvoorbeeld een hele mooie, grote boom in planten. Of we kunnen werken met gevelgroen: de makkelijkste manier om op een plek als deze op kleine schaal te vergroenen,” zegt Sterk. Maar een uitdaging ligt er ook, want het gebied is eigendom van zowel de gemeente als ProRail en de NS.
Een andere plek waar we kansen kunnen pakken, ligt aan het Dr. Cuijpershof. “Het pleintje in het hof is ingericht als speelpleintje. Ik stoor me aan deze plek. Het is een gigantische plek asfalt voor de deur,” vertelt Sterk, die er zelf aan woont. “De jeugdzorg is inmiddels uit het gebouw aan het plein vertrokken, dus dat is de kans om van dit gebied iets moois te maken,” zegt hij terwijl hij een groene impressie van het gebied laat zien. “Als de hele straat op de schop gaat, kunnen we misschien de straat zelfs wel afwateren op het groene binnenplein.”
Voorstel nummer drie is het vergroenen van de schouwburg. “Dat is een gigantisch gebouw met veel platte daken. De schouwburg is gelegen aan het toekomstige Stadsforum. De buitenruimte gaat sowieso op de schop, dus er komt sowieso groen bij of terug. Een medewerker van de schouwburg vond het ook tof om daar met de schouwburg aan bij te kunnen dragen. Inmiddels zijn we zover dat er binnen de schouwburg beweging ontstaat. Dat is een gunstige bijvangst van het Stadsforum; mensen gaan meedenken in de ontwikkeling,” zegt Sterk.
Uit de zaal rijst de vraag hoe kinderen bij nieuwe ontwikkelingen betrokken worden. Sterk vertelt dat daar sowieso steeds meer regelgeving voor komt. “En de gemeente is ook hard bezig om een visie over spelen te maken voor de stad. Speelplekken in de stad gaan sowieso aangepakt worden,” zegt hij. Gijs Breeman van de gemeente Tilburg vult hem aan. “De mening van kinderen telt voor twee. In buurthuizen kunnen kinderen een tekening maken van wat zij graag wille zien. Ze worden zeker betrokken,” zegt hij.
De avond sluit af met de vraag waar de Reizende Boom aan het einde van zijn reis geparkeerd moet worden. Vanuit de zaal worden onder meer ondernemerstuin Un Bietje Groen, het Pieter Vreedeplein en het Transvaalplein geopperd, maar waar de meeste ogen in de zaal van gaan glunderen, is een plek bij de Hasseltrotonde. “Zo’n auto met een boom naast de rotonde met het Draaiend Huis is de perfecte parodie,” zegt een bezoekster. Het is het sluitstuk van de avond. Een avond die meteen het startpunt is voor meer en diepere dialoog over het groen in de stad.